Kulturresor

Denna typ av resor kallas även ofta för temaresor. Det är en typ av resande där man planerat in olika stopp och besök utefter ett visst tema. Idag är det flera resebolag som har färdiga sådana här resor där man köper ett paket. I paketet är då allt redan klart, vart man ska bo, hur man ska åka, vad man ska se. Så åker du på en sådan förbokad temaresa behöver du nästan ingen reseguide. Men vill du göra en helt egen kulturresa, då är det väldigt bra med en bra reseguide och en hel del planering. Ta området Normandie i Frankrike som exempel. Visst känner vi alla till slaget om Normandie. Men för att resan dit ska ge något så vill du nog läsa på en del innan avresa. Väl på plats vill du nog också se mer än krigsmuseum och kända stränder från diverse krigsfilmer.

När du väl bestämt dig för vart du ska åka så kan du börja leta efter saker som du vill se och uppleva där. Ibland kan det vara roligt att hitta på ett eget tema som man sedan följer. Det kan vara mat, vin eller något annat. Men när du då ska börja leta efter en reseguide, se till att försöka hitta en som är inriktad på den slags saker du vill göra.

Det är bra om det finns en karta i den om du inte väljer att använda en reseguide online. Om du tillexempel ska till en större stad så kan du ju faktiskt ha med dig en surfplatta eller smartphone och ladda ner en reseguide till den. Sedan är det ju bara att använda gps:en och hoppas på att hamna rätt. Varför inte göra som jag och en vän till mig för ett par år sedan. Vi bestämde oss för att åka till Berlin och att temat för de saker vi skulle se skulle vara krigsmonument. Det var en otroligt rolig och spännande resa, vi såg staden på ett nytt sätt och hade väldigt kul.

Det kan låta tråkigt och lite nördigt men vi gjorde en grej av att se så många kommunistiska monument som möjligt under en helg och det blev fantastiskt kul. Man får försöka se humorn i det hela. Vi hade dessutom en väldigt bra guidebok från Berlitz förlag, jag kan verkligen rekommendera reseguider från dem när det gäller storstäder. Samma resa skulle vi idag kunna göra till andra städer som blivit krigsdrabbade i närtid. Belgrad och Kiev är två bra exempel.

10 tips på hyrbilsguider

Här hittar du tio reseguider med fokus för dig som har en hyrbil.

  1. Stockholm
  2. Paris
  3. Barcelona
  4. Köpenhamn
  5. Umeå
  6. Düsseldorf
  7. Los Angeles
  8. Pisa
  9. Mallorca
  10. Zürich