Matresor i Europa

Mat och dryck är en viktigt del av resan. Ett lands historia och geografi speglas ofta i matkulturen. Vem gillar inte att upptäcka ett land genom att besöka restauranger, kaféer, vingårdar och barer? Här hittar du tips på fyra härliga matresor i Europa.

Pizza, pasta och mycket mer i Italien

Italien är ett av världens främsta matländer. Det Italienska köket är känt för sina omåttligt populära rätter som pizza och pasta är det svårt att inte hitta god mat i Italien. Italien är dock mycket mer än dessa typiska maträtter. Landets varierade geografi med berg, hav, öar, inland och olika klimat i norr och söder skapar en matkultur fylld av variation. Goda ostar, olivolja, viner i världsklass, solmogna frukter och grönsaker, kött- såväl som fiskrätter och mycket annat kan du se fram emot att testa när du reser till Italien. Glöm inte bort att dricka en god caffè espresso och njuta av världens bästa glass när du är Italien!

Ost och vin i Frankrike

Frankrike anses vara vinets ursprungsland. Kända vinområden finns i hela landet och är utmärkta utflyktsmål för mat- och vinintresserade. Champagne, Bordeaux, Bourgogne, Loire, Rhone och Alsace är några av de populäraste vinregionerna i Frankrike. Varje region har dessutom många lokala franska maträtter och ostar. Om du inte vill åka till en vinregion kan du åka till Paris eller någon annan trevlig fransk stad och njuta av matkulturen på ett trevligt brasserie. Passa även på att testa Frankrikes berömda bröd och bakverk. Gå till stadens lokala boulangerie och köp en nybakad baguette. Du kommer inte att bli besviken!

picknick - Matresor i Europa

Spännande smaker i Ungern

Vill du resa till ett land med smakrika maträtter som inte är så enkla att hitta i Sverige? Då bör du åka till Ungern. Ungersk mat är riktigt god och det finns många intressanta maträtter och sötsaker. Paprika är en viktig ingrediens i det ungerska köket och det märks inte minst i det stora utbudet av papkrikabaserade maträtter, exempelvis den traditionella grytan Paprikás Krumpli med potatis och kryddig korv, Töltött Paprika (fyllda paprikor) och fisksoppan Halászlé som är gjord på paprikakryddad buljong. Den mest berömda ungerska maträtten är dock Gulyás som i Sverige är känd under namnet goulash. Det är en mustig gryta med kött, potatis, grönsaker, kryddor och, så klart, paprika. Glöm inte bort att testa det världskända söta vinet Tokaji från vindistriktet Tokaj.

Pinfärska skaldjur i Portugal

Gillar du fisk och skaldjur bör du packa väskan och resa till Portugal. Med dess långa kustremsa vid Atlanten är det alltid nära till pinfärska skaldjur. I huvudstaden Lissabon såväl som i andra delar av landet kan du besöka stimmiga fisk- och skaldjursrestauranger som serverar nyfångade räkor, ostron, krabbor, snäckor och annat. Fiskutbudet är ett av det bästa i Europa och här finns det alltid grillad fisk, bläckfisk och annat spännande på menyn. Skölj gärna ner med ett läskande glas Vinho Verde som är ett friskt vitt vin från norra Portugal. Om du gillar kött kan du istället välja Porco Preto – Portugals motsvarighet till Spaniens Pata Negra. Här finns något för alla smaker!

10 tips på hyrbilsguider

Här hittar du tio reseguider med fokus för dig som har en hyrbil.

  1. Stockholm
  2. Paris
  3. Barcelona
  4. Köpenhamn
  5. Umeå
  6. Düsseldorf
  7. Los Angeles
  8. Pisa
  9. Mallorca
  10. Zürich